«Αν είναι κάτι το οποίο μετά βεβαιότητας προτείνεται σε αυτό το βιβλίο, είναι η «σάρωση» του μέσα μας με τρόπο θαρραλέο, ώστε να έρθουμε αντιμέτωποι με το τι πήγε πραγματικά λάθος με μας..»

 


αχνη θεα των λοφων2

Η πεζογραφία του Ισιγκούρο είναι μια πεζογραφία που αποπνέει κομψότητα, αυτοσυγκράτηση. Είναι μια πεζογραφία που φέρνει αποτελέσματα, παρ᾽ όλα τα ερωτηματικά που δημιουργεί κατά την ανάγνωση.

Από ιστορικής άποψης και μόνο, η «Αχνή θέα των λόφων» αποτελεί ένα ενδιαφέρον μυθιστόρημα. Χρονικά, οδηγούμαστε από ένα χρονικό πέπλο που απλώνεται από τα τέλη του 1951, στην Ιαπωνία, λίγο πριν τη λήξη της αμερικανικής κατοχής της Ιαπωνίας, (κατάλοιπο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου) ως και τη δεκαετία του 1970, εποχή που η ηρωίδα του μυθιστορήματος ζει, πια, στην Αγγλία.

Αν και με υπόθεση που αγγίζει μια ευρεία ιστορικότητα, λίγα ερωτήματα απαντώνται σε σχέση με το συνολικό ιστορικό πρόσημο, αφού στο επίκεντρο περνά ο ιδιαίτερος ανθρωποκεντρικός πυλώνας και η ξεχωριστή, εξατομικευμένη εμπειρία του.

Η υπόθεση αφορά βασικά στο πώς κανείς διαχειρίζεται τη θλίψη της απώλειας ενός πολύ αγαπημένου προσώπου. Συγκεκριμένα, συναντούμε την βασική ηρωίδα του βιβλίου (Ετσούκο) να βρίσκεται αρχικά σε άρνηση σε σχέση με το θάνατο του παιδιού της. Κατά τη διάρκεια όμως της σύντομης αλλά και πρωτότυπης αφήγησης ουσιαστικά αφηνόμαστε να οδηγηθούμε σε μονοπάτια εξοικείωσης με τη θλίψη, σε απόπειρες επούλωσης  βαθύτερων ψυχικών τραυμάτων.

Οι ήρωες του βιβλίου φαίνονται ελεγχόμενοι. Παρουσιάζονται ευγενείς, συγκρατημένοι.
Κι είναι τα ίδια αυτά, κοινά, χαρακτηριστικά των ηρώων που δημιουργούν την μεταξύ τους αντίφαση κατά την διάδραση, κάτω από την επιφάνεια, αφήνοντας, κατά διαστήματα, την επικοινωνιακή τους σύγχυση να αποκαλύπτεται.

Ανά περιπτώσεις, διαπιστώνουμε την εξόρμηση, την αναίρεση του επικοινωνιακού αυτού σχήματος, με ξεκάθαρες εξομολογήσεις συναισθημάτων, ο οποίος ακόμη κι αν λειτουργεί ως την εξαίρεση του συμφωνηθέντος επικοινωνιακού κανόνα, εμφατίζει στο αναγκαίο.

Αν είναι κάτι το οποίο μετά βεβαιότητας προτείνεται σε αυτό το βιβλίο, είναι η «σάρωση» του μέσα μας με τρόπο θαρραλέο, ώστε να έρθουμε αντιμέτωποι με το τι πήγε πραγματικά λάθος με μας.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s