«Η ψευδαίσθηση της γνώσης», των Στίβεν Σλόμαν&Φίλιπ Φέρνμπαχ|Εκδόσεις Ψυχογιός

«Η απάντηση φαίνεται να βρίσκεται στο γεγονός πως το κλειδί της επιβίωσής μας ανήκει στη συλλογική γνώση..»
– γράφει η Μαρία Λυδία Κυριακίδου
sloman-fernbach
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο, το οποίο, μέσω απλών και καθημερινών παραδειγμάτων, ευελπιστεί να προσδιορίσει αυτό που οι περισσότεροι αποκαλούμε «γνώση».

Στόχος των δύο συγγραφέων, του Στίβεν Σλόμαν (καθηγητής γνωσιακής επιστήμης, γλωσσολογίας και ψυχολογίας) και του Φίλιπ Φερνμπαχ (γνωσιακός επιστήμονας και καθηγητής μάρκετινγκ), είναι να εντρυφήσουν στο βαθύ αυτό ζήτημα, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τα απροσδιόριστα όρια της γνώσης, τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και της δύναμης που μπορεί να αποκτήσει αυτή μέσα σε ένα κοινοτικό επίπεδο.

Οι συγγραφείς, επιχειρούν να διαφωτίσουν το πώς η γνώση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιστήμη, την τεχνολογία, την πολιτική. Αποπειρώνται να αποδείξουν το εξής «παράλογο»: το πώς ενώ ζούμε στα πλαίσια ενός πολιτισμού, όπου έχουμε αναπτύξει πολύπλοκες τεχνολογίες, δεν είμαστε σε θέση συχνά να χρησιμοποιήσουμε απλά εργαλεία, μηχανήματα, ακόμη και απλοϊκές συσκευές.
Το ερώτημα που τίθεται ξεκάθαρα σε όλο το βιβλίο είναι το πώς έχει καταφέρει ο άνθρωπος τόσα πολλά κι έπειτα από αιώνες τεχνολογικής προόδου, γνωρίζοντας ουσιαστικά τόσο λίγα.

Η απάντηση φαίνεται να βρίσκεται στο γεγονός πως το κλειδί της επιβίωσής μας ανήκει στη συλλογική γνώση, η ευφυΐα μας ακουμπά στους ανθρώπους και τα πράγματα που μας περιστοιχίζουν, μιας που οι πληροφορίες που ανακαλούμε σε κάθε περίπτωση ανάγκης, δε βρίσκονται ουσιαστικά αποθηκευμένες στον εγκέφαλό μας, αλλά αποτελούν ένα είδος ευρύτατης κοινοκτημοσύνης, την οποία και δε συνειδητοποιούμε.

Εμφανώς επηρεασμένοι από τη θεώρηση του Dewey, θα λέγαμε, μάλιστα, πως χρησιμοποιούν τον λόγο με τρόπο κάπως γενικευμένο και αόριστο, με σκοπό πάντα να επιβεβαιώσουν τη βασική τους θέση, η οποία υποστηρίζει πως όλοι βρισκόμαστε σε ολοένα και πιο αλληλοεξαρτώμενες θέσεις μεταξύ μας, ακόμη πολύ περισσότερο από όσο μπορούμε να αντιληφθούμε. Ειδικότερα, αυτή η αλλοεξάρτηση μεγαλώνει ανάλογα με το πόσο αυξάνεται κι η πολυπλοκότητα αυτής της «κατακτημένης» γνώσης.

9786180121544

Για τους συγγραφείς του βιβλίου το ανθρώπινο μυαλό εκπροσωπεί μια λυπηρή αντίθεση, αφού, ενώ έχει κατορθώσει σημαντικά επιτεύγματα, από την ανακάλυψη της φωτιάς, τη θέσπιση δημοκρατικών θεσμών, ακόμη και την πραγματοποίηση διαστημικών ταξιδιών, την ίδια στιγμή καθένας από εμάς γίνεται συχνά θύμα του παραλογισμού του, διαπράττοντας σφάλματα τα οποία υποδεικνύουν πως, ουσιαστικά, διακατέχεται από πλήρη άγνοια. Σε αντίθεση με την ατομική σκέψη λοιπόν, οι συγγραφείς των βιβλίων συστήνουν πως η συλλογική σκέψη είναι αυτή που διασφαλίζει την πραγματική ιδιοφυΐα, αφού μας αποκαλύπτει τους τρόπους , μέσω των οποίων γεννάμε πραγματικά τη γνώση, χρησιμοποιώντας τον κόσμο γύρω μας.

Αν βρίσκεστε, λοιπόν, συχνά στη θέση του να προσπαθείτε να αντιληφθείτε το πώς μπορείτε να προβαίνετε, κάθε φορά, σε ορθότερη λήψη αποφάσεων το βιβλίο αυτό βρίσκεται εδώ για να σας δείξει το πώς.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και μπορείτε να το παραγγείλετε από εδώ.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s